Miljötips


Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Man måste inte börja odla grönsaker hemma, installera solceller på taket och cykla tre mil om dagen för att bli miljövänlig även om det givetvis är bra. Det viktigaste är de små sakerna som tillsammans gör en stor nytta.

Här har vi samlat några enkla miljötips. Vi har även en lista med bloggar och böcker som handlar om miljön. Missa inte vår blogg där vi tipsar om fler saker som är bra för miljön.

Hemma

Dalarö

Byt till lågenergilampor. Under en lågenergilampas livslängd sparar man ungefär 600 kr jämfört med om man använder en vanlig glödlampa. Släck lamporna i rum du inte befinner dig i. Lampinfo.se och Lampguiden.com har svar på många frågor om lågenergilampor.

Kompostera, källsortera och panta. Även om vi är bra på detta i Sverige så slänger vi ändå 100 kg mat per person och år. Det skapar lika mycket koldioxid som 700 000 bilar. En bra lösning för kompost hemma är Bokashi.

Handla ekologisk och närproducerad mat. Det är inte bara bra för miljön utan även för oss människor och djur. Ju fler det är som handlar ekologiskt desto billigare blir det. Bra miljöval, KRAV och Svanen är märken du bör kolla efter. Kolla gärna in Ekolådan.

Ät mindre kött. Köttindustrin står för 18 % av alla koldioxidutsläpp. Man behöver inte bli vegetarian, men det är bra att minska sin konsumtion av kött. En köttfri dag varje vecka kanske kan vara något? Läs gärna mer om detta på Svensk mat- och miljöinformation.

Stäng av hemelektroniken ordentligt. Skaffa ett grenuttag med strömbrytare som du kopplar din TV, video och Nintendo till så blir det enkelt att stänga av allt. TV:n är en enorm energibov i standbyläge. Clas Ohlson har en hel uppsjö med strömbrytare.

Drick kranvatten. Vi har förmodligen världens bästa kranvatten i Sverige. Att köpa vatten på flaska är ett enormt slöseri. Om du måste ha bubblor, skaffa en kolsyremaskin. Sodastream har flera fräcka kolsyremaskiner.

Köp bra och hållbara grejer. Slit och släng-samhället har gjort sitt. Satsa på saker som håller länge och som du inte tröttnar snabbt på. Köp och sälj begagnat. Att fynda på loppisar är både smart och roligt. Myrorna finns t ex över nästan hela landet.

Använd en vattenkokare. Det går ungefär dubbelt så snabbt samt drar mindre energi än att koka vatten med en kastrull. Om du måste använda en kastrull se då till att använda ett lock. Hos Prisjakt.nu kan man hitta billiga och bra vattenkokare.

Ta med tygkassar till affären. Det är både mer hållbart och billigare än att köpa plast- eller papperspåsar. Undvik även plastpåsar till grönsaker och frukt. Ekobolaget har fina tygkassar.

Spola inte toaletten varje gång. Om det bara är kiss så måste du inte spola ner det. Spola var tredje gång ungefär. Slösa inte på toapappret heller. Änglamark har både ekologiskt toalett- och hushållspapper.

Använd allt sparsamt. Börjar tandkrämen, schampot eller kaviaren ta slut? Skär upp förpackningarna och använd allt till sista droppen. Var även sparsam med t ex tandkräm och schampo så slipper du köpa nytt så ofta. En tubklämma från SmartaSaker är en bra och billig investering.

Välj miljövänlig energi. Byt till en leverantör som erbjuder miljövänlig el. Husägare kan även installera luftvärmepump, bergvärme, solenergi och/eller använda biobränslen. Greenpeace har en lista med riktigt miljövänliga elleverantörer.

På jobbet

office 2000

Känn dig som hemma. Många miljötips för hemmet gäller även på jobbet.

Miljöpolicy på jobbet. Skriv en liten miljöpolicy på jobbet, det behöver inte vara en uppsats och uppmuntra dina kollegor att hjälpa till. Miljövänliga och medvetna företag är attraktiva företag, både för medarbetare och kunder. Svanenklubben kan underlätta det hela.

Konferera på nätet. Prata med dina kollegor med ljud och bild över nätet. Det finns ett flertal bra konferenslösningar. Några exempel är Skype och Webex.

Jobba mer hemifrån. Om ditt arbete tillåter det, försök att arbeta hemifrån någon/några dagar i veckan. Det ger mindre utsläpp, kortare restid och många gånger även nöjdare medarbetare. Basecamp är ett bra verktyg för projektplanering på nätet som man även kommer åt hemifrån.

Energieffektivisera kontoret. Många kontorsmaskiner (datorer, skärmar, skrivare etc) har strömsparfunktioner. Välj energieffektiv utrustning, gärna med märkning från Svanen, TCO eller Energy Star. Skänk gamla datorer till olika organisationer t ex genom Computer Aid eller återvinn dem.

Skriv inte ut allt. Hantera dokument elektroniskt istället. Om det måste arkiveras, använd ett elektroniskt dokumenthanteringssystem. Undvik att dubbellagra filer, undantaget säkerhetskopior. Skaffa miljömärkt skrivarpapper.

Använd e-fakturor. Elektroniska fakturor, både till och från företaget, är bra både för företaget och dess kunder och leverantörer. Ett företag som erbjuder bra lösningar för detta är Auriga.

Ta med en matlåda. Laga lite mer mat hemma så det räcker till matlådor på jobbet så sparar du både pengar och miljö. IKEA:s matlådor är en klassiker.

Stäng av datorn när du går hem. En dator i stand by-läge mellan 18-08 och helger genererar 62 kg koldioxid/år. Släck alla lampor och stäng av all kontorsutrustning vid hemgång.

Resor

Bike To Work

Åk kollektivt eller samåk. Att åka kollektivt är det klimatsmarta sättet att resa. Om du saknar möjlighet till kollektiva resor försök att samåka. För samåkning genom Facebook kolla in Skjutsgruppen.

Kör med en miljövänlig bil. En bra sida för information om detta är Gröna Bilister.

Åk tåg istället för att flyga. Det går åt 50 gånger så mycket energi när man flyger, jämfört med att åka tåg. SJ köper endast förnybar el från vatten- och vindkraft till tågen i Sverige.

Cykla till affären. Planera månadens eller veckans inköp så du inte behöver handla varje dag. Ta cykeln till affären för att handla färskvaror. Ett bra och miljövänligt alternativ till att köpa mat själv är att prenumerera på maten med tjänster som Middagsfrid eller Mataffären.

Kontrollera lufttrycket. Om du har rätt lufttryck i däcken sparar du både bensin och däck.

Lär dig EcoDriving. EcoDriving sparar både på miljön och plånboken. Mer information om EcoDriving hittar du här.

Tycker du att något saknas här? Tipsa oss gärna på info@reklamfritt.se.